Güzel İzmir Hakkında Her Şey

Güzel İzmir Hakkında Her Şey

Güzel İzmir Hakkında Her Şey Ege’nin incisi İzmir… Sadece Ege’nin mi? Ülkemizin hatta abartmış olmayayım dünyanın parlayan yıldızı… Göz kamaştıran doğası, bitmek tükenmek bilmeyen güzellikleri… İzmir’i anlatmak kolay mı çok zor? Kelimeler kifayetsiz kalır. Ancak bu güzelliği yaşayarak anlarsınız. İzmir’de yaşamak başkadır. İzmir Gezilecek Yerler simide gevrek, çekirdeğe çiğdem der. Kumrusu, Yengen’i, Boyozu ve Tatlı lokmasıyla kendine ait lezzet dünyası vardır. İzmir’de zenginlik bitmez.

Güzel İzmir Hakkında Her Şey Adı Nereden Geliyor?

Adının nereden geldiği konusunda tam kesin bir bilgi yok elimizde. Bazı araştırmacılara göre bugünkü Ege Bölgesi’nde yaşamış olan Erektidlerin Amazonlarla savaşıp galip geldiği; Kral These’nin de, Amazon Kraliçesi Smyrna ile evlenerek ve bu yöreye onun ismini verdiği ve o adın zaman içinde İzmir’e dönüştüğü söylenir. Bu görüş en fazla kabul edilen görüştür. Ad kökeninin de buradan geldiği yönünde en çok kabul edilen görüştür. Şuan şehirin adı diye bildiğimiz isim, aslında Smyrnanin dönüşmüş halidir. Smyrna zaman İzmir Gezilecek Yerler içinde Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna dönüştüğü ve günümüzdeki ismini aldı.

Güzel İzmir Hakkında Her Şey
Güzel İzmir Hakkında Her Şey

İzmir nerede?

İzmir, Ege Bölgesi’ndedir. Ege’nin en büyük ve en gelişmiş Şehridir. Ülkemizin nüfus anlamında en kalabalık üçüncü şehridir. Doğusunda Aydın ve Manisa, batıda İzmir Körfezi, kuzeyinde Madra Dağı güneyinde ise Kuş Adası’yla çevrilidir. Komşu illeri ise Aydın, Manisa ve Balıkesir’dir.

İklim

Tipik olarak Akdeniz iklimi görülür. Akdeniz kuşağında İzmir’de yazları sıcak ve kurak geçer. Yazları çok nemli ve sıcaktır. Kışları ise ılık ve yağmur yağışlı geçer. Dağlar denize dik uzanır. Bu durum denizel iklimin iç kısımlara kadar sokulmasına olnak sağlar. Koy ve körfezlerin oranı bir hayli fazladır. Deniz’i sığ olduğundan yüzmeye idealdir. Plaj turizminde ön plana çıkar.

İzmir Yemekleri

Güzel İzmir Hakkında Her Şey doğal güzellikleri yanında mutfağıyla dikkatleri üzerine çeker. Pek bilmediğimiz otlarıyla mutfağına zenginlik katar. Hele Zeytinyağlılar… Mutfağında Zeytinyağının geçmişi eskidir ve 2500 yıldır bu zenginlik  kullanılıyor. Bunu bize geçmiş belgeler ispatlıyor. Örnek Urla‘daki Klazomenai İyon antik şehrinde bulunan dünyadaki en eski zeytinyağı fabrikası… Yaklaşık 5 bin yıllık medeniyet geçmişiyle farklı milletleri bünyesinde barındırmış il. Bu topraklar üzerinde yaşamış medeniyetler kültürel etkileşimiyle birlikte bereketli toprakları ve iklimin sunduğu nimetler sayesinde harika bir İzmir mutfağı ortaya çıkarmıştır.

İzmir’in Meşhur Yemekleri:

  • Zeytinyağlılar (Cibez,salata, yeşil fasulye, -Börülce)
  • Etli Ekmek Dolması
  • Çığırtma
  • İzmir Köfte
  • Boyoz
  • Lokma tatlı lokma
  • Patlıcanlı Silkme
  • Sütlü Dilbalığı
  • İzmir Lokması
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Şevketi bostan

İzmir’de Nereleri Gezmeliyim?

Güzel İzmir Hakkında Her Şey anlatmak kolay değil, yazımın başında da bahsetmiştim. Doğal güzellikleri, sokakları, farklı,köklü medeniyetlerden kalma uzun ve zengin bir mirası… Hal böyle olunca işin içinden çıkılmaz gibi geliyor. Peki İzmir deyince ne akla gelmeli. Birkaç örnek verelim. Osmanlı’dan kalma şaheser İzmir Gezilecek Yerler niteliğinde konaklar, meşhur kordon ve tabi ki geçmişin mirası… Fakat İzmir’i İzmir yapan palmiyeleri, İnciraltı, Kordonu, çarşısı, Kızlarağası ve buna benzer kentle sembolleşen yerleri gezerek şehirle ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Lafi daha da uzatmadan o zaman İzmir’i bir yerden anlatmaya başlayalım.

İzmir Gezilecek Yerler
İzmir Gezilecek Yerler

 

Kordon

Kordon aslında kentin özeti gibi.. Kordonda sizi harika bir deniz karşılıyor. Denizin mavisi, bildigin mavi değil başka bir mavi… Kordon’un ılık esintisi, denizin kokusu sizi cezbedecek. Vapur ve martı sesi ve bunlara şahitlik eden o geniş meydan… Osmanlı’dan beri şehrin sembolü haline gelen yer ise; Belediye binası, yine Osmanlı’dan kalan Kaymakamlık Konağı ve dahası, başka bir şaheser şehirin en belirgin sembolü haline dönüşen saat kulesi ve Yalı Camii… Hepsini kordonda ziyaret edebilirsiniz. Hem doğa hem tarih birarada gezmeye doyamayacaksınız. Bisiklet kiralayarak kordonu doya doya gezebilirsiniz.

Tarihi Konak Meydanı

İzmir’e geldiniz, mutlaka gitmeniz gereken yerlerin başında gelir. Önce ilk gezilmesi görülmesi gereken bu meydandır. Meydan şehrin küçük bir özetidir. Şehrinsembolü, bu meydan son imparatorluğu yolcu etmiş. Yakın tarihe ve olaylara tanıklık etmiş. Konak’ın Meydanı, kentin yaklaşık 200 yıllık geçmişine ışık  tutuyor. Canlı bir mazi gibi, geçmişi yaşatan ve yaşayan bir mekan…

Eskilerde olduğu gibi şimdilerde de İzmirlilerin buluşma adresi… Konak’tan tüm yöne gidebilirsiniz. İzmir de (ESHOT) toplu taşımanın ana dağıtım merkezidir. Ayrıca bu meydan şehrin ekonomisinin kalbinin attığı değerli yerlerden biridir. Eskiden de canlı bir merkez Kemeraltı’nın başlangıç noktası bu meydandan başlar. Tarihte Konak Meydanı iç liman faaliyetindeydi. Bu meydanda Hükümet Binası, Konak Cami, Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı yer alıyor.

Tarihi saat kulesi

Osmanli padişah 2.Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının kutlamak amacıyla yapılan kurdir. Tarihler 1900 gösterir. Padişahın tahta çıkışının 25. yıldönümünü kullanacaktır. Bu büyük günün anısına kalıcı bir eser yapmak için dönemin İzmir Valisi Kamil Paşa, 1 Ağustos 1900 tarihinde yerel, mülkî ve askerî idareciler, memurlar şehrin önemli insanları bir toplantı yapar. İşte saat kulesinin yapım kararı o toplantıda kararlaştırılır. Dönemin Valisi başkanlığında başlayan toplantıda sonuç olarak Sarıkışla yakınına bir yere çeşmeli bir saat yapılması kararı verilir. Fransız inşaat komisyonu Temel atma töreni 1 Eylül 1900’de Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 24. cülus yıldönümü kutlamaları günü  yapar.

Kulenin inşaatı tam bir yıl sürmüş. Kule 1901 yılı Ağustos ayında  genel olarak tamamlandı. Saat Kulesinin açılış, Abdülhamid Han’ın 25. cülus yıldönümü günü 1 Eylül 1901’de yapıldı. Saat Kulesinin üzerine II. Abdülhamid dönemini yansıtmak çeşitli semboller koyuldu. Saatlerin altında iki tarafta tuğra yerleştirilmiştir. Aynı zamanda iki tarafta da Osmanlı arması vardır. Fakat günümüzde bunları görmek mümkün değil. Ayrıca yeni bir devletin kurulmasıyla Osmanlı’yı hatırlatan ve öven yazı, işaret ve sembollerin kaldırıldı. Örneğin çıkarılan kanunun ile arma ve tuğralar kazındı. Onlar yerlerine ay-yıldız yapıldı. 1974 depreminde hasar gördü. Meydana gelen depremde saat kadranları üzerindeki son kat yıkıldı. Kısa süre içinde yıkılan yerler tamir edildi. Ayrıca şuan çalışır vaziyettedir.

Kemeraltı

Kemeraltı hep capcanlı, hareket yerde bereket de olurmuş. Çoğu yer insan sokaklarda kaybolmaya bir şey yapmanıza gerek yok, kayboluyorsunuz. Tüm sokak birbirine benziyor. Kemeraltı Hisar Camiden başlayıp Başdurak Cami arasında kalan bölgeden Agora’ya kadar uzanan kısım. Geçmişi Roma dönemine kadar gidiyor. Kemeraltı kentin doğal alışveriş merkezi. Özellikle yaz aylarında bir hayli kalabalık düğün sezonun açılmasıyla birlikte (çeyiz, düğün, sünnet) daha da bir şenleniyor. Ayrıca bunların dışında günlük hayatta işinize yarayacak birçok şey satılıyor. Özellikle alışverişe gidecekseniz haftasonunu seçmeyin.

Kızlarağası Hanı

Temel atılışı kitabesindeki tarih 1744 gösteriyor. Han 1745 yılında bitirilmiştir. Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kızlarağası Hanı Kemeraltı’ndaki en eski yapılardan biridir. Hanın Alt katında alışveriş için üst katı da ama amacıyla kullanılmıştır. Han, Osmanlı Devleti döneminde önemli bir merkez haline gelmiştir. Aynı zamanda Osmanlı Devletinin mimarisinin mükemmel örneklerinden yapı günümüze kadar korunarak gelmiştir. İzmir’deki önemli eserlerinden han, genel itibariyle kare bir forma şeklindedir.

Hanın bünyesinde dikdörtgen ve geniş bir avlu bulunuyor. Aynı zamanda avlunun ortasında ise geleneksel bir şadırvan ve havuz var. Kızlarağası Hanı 1993 yılında restore edilmiştir. Tarihteki görevinden artık Han çok uzak. Ancak günümüzde turistik bir çarşı hizmet veriyor. Halbuki alışveriş tutkunları için Kızlar ağası Hanı tam size göre, hediyelik eşyaları çok çeşitli el sanatları ürünler halılar, kilimler ve deri kıyafetleri var. Yoruldunuz da bir nefes almak isterseniz. Çay bahçesinde mistik hava eşliğinde tavşan kanı bir çayla havayı içinize çekerek anı yeniden yaşayabilirsiniz.

Tarihi asansör

Halil Rıfat Paşa Caddesi, Mithat Caddesi’nin hemen üstünde yer alan caddedir. Ayrıca cadde 58 m yükseklikte olup Tarihi asansörün Mithatpaşa Caddesi Şehit Nihatbey Caddesi arasında hizmet gören 2 asansörü bulunduran asansör kulesidir. Ayrıca geçmişi asansör 1907 yılında Yahudi kökenli iş insanı tarafından (Nesim Levi Bayraklıoğlu) yaptırıldı. Asansörün amacı birinden diğerine ancak 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında daha hızlı, kolay ulaşım sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Asansör şimdilerde Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme amacıyla  kullanılıyor.

Alsancak

Kordon’a bağlı olan Alsancak İzmir’in merkezi. İzmir’in lüks bir mahallesi, İstanbul’daki Nişantaşı hafızalarda. Alsancak alışverişin, sosyal hayatın merkezi burada… Şehirin güzel kafeleri, restoranları, dükkanları burada bulunuyor. Ayrıca ilgilenenler için şehirin meşhur boyuzcusu olan Alsancak Dostlar Fırını mevcut. Aynı zamanda Alsancak’da meşhur Cumhuriyet Meydanı var. Mesela bu alan halkın coskulu kutlamalar, mitinglerde toplanma alanı. Alsancak’da Sevgi Yolunu da görmelisiniz. Örneğin Sevgi Yolu palmiyelerle çevrili, iki tarafında da kitap ve takı tezgahlarının yoğun bulunduğu bir alan. Kısa bir yürüyüş yolu bulunuyor. Kısa bir tur atabilirsiniz.

İnciraltı

İzmir’in Balçova ilçesine bağlı turistik bir beldedir. İzmirlilerin hafta sonu tatili ve gezilerinin değişmez uğrak noktasıdır. İnciraltı çiçek seralarıyla dikkat çeker. Görsel bir şölen vardır. Bir tarafında mis gibi mandalina, portakal limon bahçeleri ve deniz… Ayrıca sahilde rengarenk balıkçı tekneleriyle ölümsüz anları fotoğraflayabilirsiniz. Örneğin sahil boyunca denizin keyfi. Ayrıca burada bulunan yürüyüş yollarında spor yapabilirsiniz. Aileyle bisiklet turları yapma olanağı da mevcut. Mesela unutmadan İzmir’e ait yöresel ürünleri tat bileceğiniz çarşıları çok ilgi görür. Müze gezmeyi seviyorsanız, İnciraltı Deniz Müzesi ziyaret edebilirsiniz.

Kadifekale

Kale, eski adı Pagos olan dağın zirvesinde. Rivayetlere göre Büyük İskender’in Klaros’un Apollon Kâhini’nden aldığı bilgilere dayanarak generallerinden Lysimachos tarafından kale yaptırdı. Kadifekale günümüzde Bayraklı ilçesinde mevcut. İçerisinde bulunan Smyrna’nın ardından kentin ikinci kez kurulduğu alan akıllarda kaldı. Kadifekale, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı, güzel bir İzmir manzarasını buradan izleyebilirsiniz.

Ayrıca Kadifekale’nin önemli bir geçmişe sahip, yapılan kazılar sonucunda İyon, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunmustur. Bizans dönemine ait olduğu sanılan sarnıçlar şuan görülen vaziyette. Kadifekale’den ne yazık ki günümüze sadece kalenin batı kısmındaki 5 kulesi ile güneyi bölümdeki duvarlarının bir bölümü ayakta kalmış. Kalenin büyük kısmı yıkık haldedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi kaleye yönelik kapsamlı yenileme ve restorasyon çalışmalarını başlattı. Bununla beraber çalışmalar devam ediyor.

Karşıkaya

İzmir Karşıyaka, Konak ilçesinin tam karşısında. İzmir Körfezi’nin diğer ucunda bulunduğundan ismi Karşıyaka olmuş. Kordelya Karşıyaka’nın eski adlarından bir tanesidir. Karşıyaka’nın ismi Fransızca’da Coeur de Lion’dan gelir. Fransızca da Arslan-Yürek anlamına gelmektedir. Mesela rivayetlere göre Anadolu üzerine yapılan III. Haçlı Seferinde komutan Aslan Yürekli Richard’ın orduları Karşıyaka’da mola vermiştir. Önce tabi eski zamanlarda ormanlık bir konum. Karşıyaka’ya Aslan Yürekli Richard’ın adı Cordelion adını koymuş. Zamanla Richard ismi Coeur de Lion önce Cordelieu, Cordelion ve Kordelya ve en sonunda Karşıyaka’ya dönüşmüştür.

Karşıyaka Çarşısı

Başka bir deyişle bu çarşıda farklı bir hava var. Örneğin İstanbul’un istiklal caddesini biraz andırıyor sanki. Halbuki oldukça kalabalık, biraz pahalı, bir o kadar temiz caddesi ile dikkat çekiyor. Örneğin akşamları baska bir guzel oluyor. Ayrıca Karşıyaka çarşıda dükkanlar, cafeler, kitapçılar, mağazalar, restoran ve cafeler aradığınız birçok şeyi bulabilirsiniz.

İzmir Arkeoloji Müzesi

1927 yılında Aya Vukla Kilisesi’nde hizmette oldu. Mesela uzun süre burada hizmet verdi. 1984’fe şimdiki yerinde (Konak’ta) Bahribaba Parkı içindeki müze binasında hizmet veriyor. Mesela bu müzede farklı medeniyetlere ait eserler mevcut. Ayrıca bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi çeşitli yerlerinde kazılarda çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine dayanıyor. Sonuç olarak tarih severlere çok iyi vakit geçirmenin iyi bir fikirdir.